Το Μπάνιο στο Σπίτι και η Φωτογράφιση του

Μέσα από τις φωτογραφίσεις ακινήτων που έχω αναλάβει, έχω διαπιστώσει πως ο χώρος του μπάνιου είναι αρκετά ιδιαίτερος, αν όχι ο πιο ιδιαίτερος. Άλλωστε δεν είναι και λίγα τα βιβλία που έχουν γραφτεί με θέμα το μπάνιο. Μερικά παραδείγματα είναι Η Ψυχολογία του Μπάνιου, Η Συμπεριφορά του Ανθρώπου στο Μπάνιο, ακόμα και Η Αρχιτεκτονική του Μπάνιου, η οποία φαίνεται να διαφέρει ανάμεσα στους πολιτισμούς. Αντίστοιχα λοιπόν και η φωτογράφιση του μπάνιου είναι αρκετά ιδιαίτερη.

Βέβαια, μέσα από μία φωτογράφιση μίας κατοικίας, βλέπω πως όσο ‘αδιάφορα’ και ‘γρήγορα’ προσπερνάμε τον χώρο του μπάνιου στην καθημερινότητα μας, το ίδιο ‘αδιάφορα’ και ‘γρήγορα’ προσπερνάτε και από τον ιδιοκτήτη πάνω στην φωτογράφιση. Ως φωτογράφος, αυτό θεωρώ πως είναι μεγάλο λάθος!

Για αρχή, ένα μπάνιο ποικίλλει σε μεγέθη, υπάρχουν μικρά, μεσαία και μεγάλα μπάνια, είναι ο πιο προσωπικός χώρος του σπιτιού, ακόμα και από την κρεβατοκάμαρα, και χρειάζεται την αντίστοιχη προσοχή από όλους μας τουλάχιστον πάνω στην φωτογράφιση. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, το μπάνιο αποτελεί την προέκταση της βασικής κρεβατοκάμαρας – master bedroom with en suite bathroom - , το οποίο είναι απαραίτητο να παρουσιάζεται.

Το μπάνιο σε μία φωτογράφιση, θα πρέπει από την μία να είναι καθαρό, αστραφτερό από τον καθρέφτη μέχρι και τα χερούλια του ντους, όπως όταν βάζουμε τα καλά μας σε μία γιορτή. Αλλά και από την άλλη να είναι και διακοσμημένο με τα άκρως απαραίτητα στοιχεία που τοποθετούμε σε ένα μπάνιο χωρίς να προσβάλλουμε τον ιδιοκτήτη ή τον αναγνώστη. Μέσα από ένα περιποιημένο μπάνιο φαίνεται η εσωτερική μας διάθεση απέναντι σε εμάς τους ίδιους και κατόπιν προς τους ενδιαφερόμενους αγοραστές ή ενοικιαστές του σπιτιού.

Με την φωτογράφιση του μπάνιου προσπαθούμε να παρουσιάσουμε και κάτι παραπάνω από απλώς έναν χώρο. Επιθυμούμε να αναδείξουμε την αισθητική του και / ή την αρχιτεκτονική του μπάνιου. Δηλαδή, ένα μπάνιο μπορεί να είναι μικρό, αλλά να έχει ένα όμορφο μοντέρνο χρώμα και να έχει κάποια λειτουργικά σημεία. Όταν το μπάνιο λάβει την καθαριότητα που του αρμόζει και φανούν τα χρηστικά σημεία του, τότε, ο φωτογράφος αναλαμβάνει να διαλέξει την κατάλληλη γωνία που θα του επιτρέψει να αναδείξει αυτά τα στοιχεία.

φωτογράφιση μπάνιου, φωτογράφιση ανακαίνισης, aspect photo φωτογράφιση ανακαίνισης

Στην φωτογράφιση του μπάνιου, επιλέγουμε πάντα να αποτυπώνουμε τα ρομαντικά στοιχεία του, όπως δηλ. είναι ο νιπτήρας με τον καθρέφτη, ή ο χώρος του ντους με κάποιο παράθυρο. Να έχουμε πάντοτε υπόψη μας πως όλα εξαρτώνται από το τι μας προσφέρει το κάθε μπάνιο με βάση το πόσο μεγάλο ή μικρό είναι αλλά και την αρχιτεκτονική του.

Επίσης, είναι όμορφο να εφαρμόζουμε και το κατάλληλο styling στο μπάνιο και να μην το αφήνουμε ποτέ άδειο. Είναι αρκετά τα αξεσουάρ μπάνιου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το styling όπως π.χ. πετσέτες μπάνιου τοποθετημένες συμμετρικά, μπάρες σαπουνιού πάνω στον νιπτήρα, ακόμα και κάποιο διακοσμητικό φυτό, αλλάζουν αμέσως την εικόνα του μπάνιου σας και ταυτόχρονα της φωτογραφίας που θα βγει ως τελικό αποτέλεσμα.

Ολοκληρώνοντας να σας πούμε επίσης, πως η επαγγελματική φωτογράφιση του χώρου σας αποκτά και μία καλλιτεχνική διάθεση. Για τους λόγους της φωτογράφισης η κατοικία σας θα βρεθεί σε μία εξαιρετικά περιποιημένη κατάσταση, η οποία αξίζει να αποτυπωθεί και γιατί όχι να δημιουργήσετε και ένα μίνι φωτογραφικό άλμπουμ, με εικόνες που αναδεικνύουν τον χώρο σας.

Συμβουλές από έναν επαγγελματία φωτογράφο εσωτερικών χώρων

  • ο φωτογράφος δεν είναι μάγος και η κάμερα αποτυπώνει ότι βλέπει μπροστά της ο φακός. Δεν μπορεί να επινοήσει την εικόνα που εσείς έχετε στο μυαλό σας εάν δεν την έχετε ήδη δημιουργήσει στο δωμάτιο του μπάνιου
  • αφιερώστε τον χρόνο σας εποικοδομητικά κι απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία φωτογράφο προκειμένου να αποτυπώσει σωστά και όμορφα το ακίνητο σας
  • εάν συνεργάζεστε με κάποιο μεσιτικό γραφείο, ζητήστε να σας συστήσουν έναν επαγγελματία φωτογράφο με τον οποίο συνεργάζονται συστηματικά και αφιερώστε τον χρόνο μαζί του να σας λύσει όλες τις απορίες και να σας δώσει όλες τις απαραίτητες κατευθύνσεις
  • μην στηρίζεστε στις ερασιτεχνικές και καλλιτεχνικές ανησυχίες ενός συγγενή/φίλου/γείτονα, ακόμα και τις δικές σας που θα έρθουν να φωτογραφίσουν με ένα κινητό ή με μία φωτογραφική κάμερα χαμηλών προδιαγραφών. Το αρνητικό κόστος είναι μεγάλο, καθότι το πιο πιθανό είναι να υποβαθμίσετε το όμορφο αποτέλεσμα της εργασίας σας, αλλά επίσης να μην μπορέσετε να προσελκύσετε καλή ποιότητα ενδιαφερομένων
  • η ποιότητα των φωτογραφιών σας είναι ο καθρέφτης της προσωπικότητας σας. Να προσθέσουμε πως η επιλογή ενός επαγγελματία φωτογράφου θα σας χαρίσει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στις φωτογραφίες σας από αυτές που θα σας παραδώσει κάποιος ερασιτέχνης

© Aspect Photo. All rights reserved.
Πολιτική Απορρήτου | Όροι Χρήσης